System message
Content

A tökéletes növényi alapú fehérje

Tudtad, hogy a kendermag a természet egyik legjobb növényi eredetű fehérjeforrása? Ha széretnéd egy természetes és vegán módszerrel növelni a fehérjebevitelt, akkor a kender fehérje por lehet a tökéletes választás számodra.

 

 

Az igazság az, hogy a kender fehérje por vitathatatlanul a lejobb vegán fehérje por, ami 20 aminosavat tartalamaz, köztük azt a kilenc esszenciális aminosavat, amelyeket a szervezet nem képes saját maga előállítani, és ezért azokat étrendi forrásokból kell biztosítani.

A kender fehérje por nem csak egy fehérje erőmű, de több egészséges omega zsírsavat és rostot tartalmaz, mint más hagyományos fehérje porok. Itt még nincs vége – a kenderről azt is kimutatták, hogy javítja a fáradékonyságot és pozitív hatással van az immunrendszerre – és ez csak néhány a kender fehérje por előnyei közül. (1) Mi a többi? Lássuk.

Mi Az a Kender Fehérje Por?

A kender a Cannabis sativa növény egyik nemesített alfaja, amit a szárában található rostjáért vagy magjáért termesztenek. A kender alig, vagy egyáltalán nem mérhető menyiségű pszichoaktív vegyületet, tetrahidrokannabinolt (THC) tartalamaz, ezért fogyasztása nem okoz bódulatot.

THC-val sok kutatás foglalkozott már, és a tudomány kimutatta, hogy nem elszívva jelentős előnyös egészségügyi hatásokkal rendelkezik és nincsenek mellékhatásai. A kender virág jellemzően körülbelül 0,3% és 1,5% THC-t tartalmaz, de a fehérje por a növény magjából készül, ami csak nyomokban tartalmaz THC-t. Tehát nincs ok az aggodalomra – az étkezési kender fehérje por biztosan nem okoz bódulatot. A kender fehérje pornak kellemes íze van, enyhén mogyorós, fogyasztása biztonságos, egészséges és legális.

A kender fehérje por és a kendermag olaj egyaránt a kender növény magjából készülnek.

A kender fehérje por egy fehérje erőmű, ami legalább 20 aminosavat tartalamaz, köztük azt a kilenc esszenciális aminosavat (hisztidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenil-alanin, treonin, triptofán és valin). Az aminosavak szerves vegyületek, amelyek összeállva fehérjéket alkotnak, és az aminosavak valamint a fehérjék együtt az emberi test építőkövei. (2)

Kender fehérje az omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavakat egészséges 3:1 arányban biztosítja. A kender emellett az egyike azon kevés forrásoknak, ami a nehezen beszerezhető gamma linolénsavat (GLA) tartalmaz, egy egészséges, növényi eredetű omega-6, amit a többi, kevésbé egészséges omega-6-hoz képest a test másképp metabolizál. Megfigyelték, hogy az olyan GLA-dús ételek, mint a kendermag, segítséget nyújtanak az embereknek, olyan esetekben, mint:

ADHD
Diabétesz és diabetikus neuropátia
Szívbetegség
Magas vérnyomás
Szklerózis multiplex
Elhízottság
Premenstruációs szindróma (PMS)
Reumás ízületi gyulladás
Bőr allergia

Kender Fehérje Por Tápanyagprofil

A kender fehérje por kendermagból készült, ami a lenmaghoz hasonlóan kíváló tápanyaglöketet ad a testnek. A kender fehérje por tartalmaz élelmi rostot, klorofillt, ásványi anyagokat és antioxidánsokat, telített zsírok, koleszterin, nátrium és cukor nélkül.

Egy adag – nagyjából 4 evőkanál (30 gramm) – organikus, kiváló minőségű kender fehérje por tartalmaz körülbelül:

120 kalóriát
11 gramm szénhidrátot
12 gramm fehérjét
3 g zsírt
5 gramm rostot
260 milligramm magnéziumot (a napi érték 65 százaléka)
6,3 milligramm vas (a napi érték 35 százaléka)
380 milligramm kálium (a napi érték 11 százaléka)
60 mg kalcium (a napi érték 6 százaléka)

HempNutritionFacts - HUNhttps://orvosikannabisz.com/wp-content/uploads/2016/11/HempNutritionFacts-HUN-300x253.jpg 300w, https://orvosikannabisz.com/wp-content/uploads/2016/11/HempNutritionFacts-HUN-730x615.jpg 730w" sizes="(max-width: 735px) 100vw, 735px" style="height: auto; max-width: 100%; vertical-align: middle; width: auto; display: block; margin: 10px auto;">

A Kender Fehérje Por 8 Egészségügyi Előnye

Akár képzett sportoló, közepesen sokat edző vagy jelenleg nem igazán fizikailag aktív vagy, a kender fehérje por széleskörű előnyöket biztosít, így jó választás bárkinek.

1. Növeli a Fehérjebevitelt

Az első és legfontosabb, hogy a kender fehérje por rendszeres fogyasztásával közvetlenül és könnyen növelheted a teljes fehérje bevitelt. Miért olyan fontos a fehérje? Testedben a fehérjék alkotják a létfontosságú szerveket, az izmokat, a szöveteket és még néhány hormont is. A fehérjék alakítják, növesztik és fenntartják majdnem minden részünket. Ráadásul fokozza az anyagcserét és növeli a zsírégető potenciált. (3)

A megfelelő napi fehérjebevitel hiányában gyakori, hogy nehezen tudunk lefogyni, kűzdünk a fáradtsággal, hangulati ingadozásoktól és egyéb egészségügyi problémáktól szenvedünk. A kender fehérje por magas fehérjetartalma segít megelőzni a fehérje hiányt, és biztosítja a szükséges fehérjebevitelt.

Kendermag 100 grammonként 25 gramm fehérjét tartalmaz. Ez magasabb, mint az összes többi növényi forrás, és magasabb, vagy egyenértékű szinte az összes hús és hal fehérjével. Papíron úgy tűnik, hogy a szója jobb eredményeket mutat, mint a kender. A kendermag 25% fehérjét tartalmaz, míg a szója 32%-ot. A szója emellett valamivel többet tartalmaz a kilenc közül nyolc esszenciális aminosavból. Azonban fontos megnézi, hogy mennyi az a fehérje amennyit a test ebből képes felhasználni. A szója, a kendermaggal ellentétben, nagy mennyiségben tartalmaz a tripszin inhibitorok (lásd alább), amelyek megakadályozzák a fehérje és az esszenciális aminosavak felszívódását a szervezetben.

2. Javítja a Szív Egészségét

A kendermag az omega-3 és omega-6 zsírsavak ideális 3:1 egyensúlyát tartalmazza, amely elősegíti a szív-és érrendszer egészségét. Egészen pontosan, a kender fehérje por linolénsavat tartalmaz, egy olyan omega-3 zsírsavat, amiről egyes tanulmányok azt mutatják, hogy segít megelőzni a szívkoszorúér-betegséget. (4)

A kendermag emellett szívbarát és magas rosttartalmú étel. Javasolt kender fehérje por hozzáadása a reggeli turmixhoz, ezzel természetesen csökkenthetjük a vérnyomást, az LDL-koleszterint, megemelhetjük a HDL-koleszterint és javíthatjuk a triglicerideket.

3. Csökkenti a Csontritkulás Veszélyét

A kenderben természetesen magas az esszenciális omega-6 zsírsav, a gamma linolénsav (GLA) tartalom. Egyes vizsgálatok arra utalnak, hogy azok az emberek, akik nem kapnak elégendő esszenciális zsírsavakat – különösen GLA-t és eikozapentaénsavat (EPA) – nagyobb valószínűséggel szenvednek csontritkulásban, mint azok, akinél ezeknek a zsírsavaknak a szintje normális.

Egy vizsgálatban a 65 évenél idősebb csontritkulásban szenvedő nőknél, akik GLA és EPA kiegészítőket szedtek, kevesebb volt a csontveszteség a megfigyelés három éve alatt, mint azoknál, akik placebo kaptak. A vizsgált nők közül sokan a csontsűrűség növekedését tapasztalták. (5) Ezért érdemes kender fehérje port adni a csontritkulás elleni diétához.

4. Vastagbéltisztító

A kender fehérje por gazdagon tartalmaz oldható és oldhatatlan rostokat. A rostok mindkét formája természetesen tisztítja a vastagbelet, csökkentve a székrekedést és a méreganyagokat a szervezetben. Néhány tanulmány azt mutatja, hogy a rost megvéd a vastagbélrák kialakulása ellen.

Ha kender fehérje por formájában rostot adunk a diétához az csökkentheti az aranyér, a szorulás és a divertikulózis kockázatát. (6)

5. Csökkenti az Édesség Utáni Vágyat

A kender fehérje por magas tápanyagtartalma tökéletes szövetségesé teszi az egészségtelen édességek iránt érzett vágy elleni küzdelemben. A kendermagból készült élelmiszeripari termékek egészséges mennyiségű élelmi rostot kinálnak, ami segít szabályozni a vércukorszintet. Ha a vércukorszint állandó, akkor kevésbé valószínű, hogy hirtelen energia veszteséget tapasztalunk, és nem valószínű, hogy cukorra lesz szükségünk betöleni az űrt.

6. Erősíti az Immunrendszert

Kender fehérje por fogyasztásával könnyen löketet adhatunk az immunrendszerünknek! A kendermag nagy mennyiségben tartalmaz globulin növényi fehérjéket, edestint (65-67 százalék) és az albumint (33-35 százalék), amik aminosavakká alakulnak az emésztőrendszerben. (7) Ezek a fehérjék felelősek az enzimatikus funkciókért a vérplazmában, valamint az antitest képződésért, így kritikus fontosságúak egy erős immunrendszer működéséhez.

Az edestinről úgy tartják, hogy a legkönnyebben emészthető fehérje és nagyon hasonlít a az emberi szervezetben található fehérjéhez. A kender tartalmazza a legnagyobb ismert edestin szintet a növényvilágban, ezért kiváló fehérjeforrás. Az albumin egy másik könnyen emészthető, kiváló minőségű növényi fehérjeforrás, ami nagyon hasonló ahhoz, ami a tojásfehérjében található. (8)

A kender fehérjék könnyebben emészthetők, mert nem tartalmaznak oligoszacharidokat és tripszin inhibitorokat, amik hatással lehetnek a fehérje felszívódására. A tripszin egy emésztő enzim, amit a hasnyálmirigy termel és lehetővé teszi az étrendi fehérjék emésztését. Egyes hüvelyesek, mint a szója és más magfélék blokkolják a tripszint és gátolják a fehérje feldolgozását. (9)

7. A Kendermag Gazdálkodás Előnyös Hatással Van a Környezetre

Sokat írtak már a kender gazdálkodás hasznos oldalairól: kevesebb vizet, műtrágyát és növényvédőszert igényel, mint más élelmiszernövények, javítja a talajt a következő termények számára ahelyett, hogy károsítaná, és termesztése során nagy mennyiségű szén-dioxidot köt meg, ha építő és textilipari termékek gyártásra használják. A húsipar azonban környezetromboló és magas szén-dioxid-kibocsátással jár. Egy tanulmány, ami azt vizsgálta, hogy lehetséges lenne-e, hogy a mezőgazdaság szén-dioxid “süllyesztőket” hozzon létre a szén-dioxid termelése helyett, radikális változásokat szorgalmaz a gazdálkodási gyakorlatokban és a kender, magas fehérjetartalmú növényként, ebbe tökéletesen beleillik. (10, 11)

8. A Kendermag Hipoallergén

Sok fehérjeforrás képes allergiás reakciókat okozni. A mogyorófélék, a hüvelyesek, a tojás, a hal, a tengeri ételek, valamint a tejtermékek mind jól ismert allergének és egyes esetekben akár halálosak is lehetnek. A coeliakiások gluténérzékenyek, és nem ehetnek olyan élelmiszereket, mint a búza, az árpa és a rozs, amelyek mindegyike fehérjeforrás. A kendermag nem tartalmaz glutént, és amennyire ismert, nem okoz allergiás reakciókat. (12)

Azt azonban fontos megjegyezni, hogy a kendermag antikoaguláns tulajdonságai (lásd lejjebb), amelyek csökkentik a vérrögképződés kockázatát, problémákat okozhatnak azok számára, akik olyan vérhigító gyógyszereket szednek, mint a warfarin, valamint a hemofíliásoknak. Ha a fogyasztó e két csoportból az egyikbe esik, akkor tanácsos, hogy konzultáljon az orvosával, mielőtt nagy mennyiségű kendermagot ad hozzá étrendjéhez.

A Legjobb Vegán/Vegetáriánus Fehérje Porok

Kereskedelmi forgalomban a három legkelendőbb fehérje por a tejsavó, a szója és a rizs. A tejsavó fehérjék globuláris fehérjék, amik a sajt előállításából visszamaradt melléktermékekből készülnek, a szójaproteinek hántolt és zsírtalanított szójababokból származnak, a rizs proteineket pedig csíráztatott barna rizsből vonják ki.

A tejsavó fehérje kiváló választás lehet vegetáriánusoknak. Jó választás izomépítéshez, túlsúlycsökkentéshez és az általános egészség támogatásához. A tejsavó jól felszívódó és nagyon könnyű megemészteni. Még azok számára is elviselhető, akik laktóz-intoleranciában szenvednek. Azonban, mivel a tejsavó fehérje por a sajt előállításából származik, nyilvánvalóan nem alternatíva vegánok számára.

Bár a szója fehérje jó lehetőség vegánok és vegetáriánusok számára, felmerül a kérdés. A szója rosszat tesz neked? A fitoösztrogén terhelés, valamint az a tény, hogy a legtöbb szóját genetikailag módosítják, a válasz “igen”. A szójababbal ellentétben a kendermagok nincsenek kitéve genetikai módosításnak.

A barna rizs fehérje por és borsó fehérje por egyaránt jó lehetőség a vegetáriánusoknak, valamint a vegánoknak. Mindkét por glutén-és tejmentes. A barna rizs fehérje tele van antioxidánsokkal és tápanyagokkal, amivel segíti a fogyást. A borsóprotein szintén sokat képes nyújtani, de sem a barna rizs, sem a borsó fehérje, nem rendelkezik olyan lenyűgöző aminosav profillal, mint a kender.

Az a nagyszerű a kender fehérje porral kapcsolatban, hogy nem csak hogy megvásárolható hitelesített organikus formában, de a kender gazdák azt mondják, hogy a kender termesztése általában alig igényel növényvédő szereket, gyomirtókat, illetve petrolkémiai műtrágyákat. Ez az egyik olyan növény, amely rendkívül alkalmas arra, hogy ökológiai mezőgazdasági módszerekkel termesszék, és ez teszi a kendert általánosságban a viszonylag legbiztonságosabb fehérjeforrásá.

A fehérjében gazdag kender nemcsak teljes aminosav profillal rendelkezik, de emellett könnyen emészthető, így a kender fehérje por edzés előtti fogyasztása nem okoz gyomor problémákat testmozgás közben.

https://orvosikannabisz.com/wp-content/uploads/2017/04/HempGraphic-HUN-168x300.jpg 168w, https://orvosikannabisz.com/wp-content/uploads/2017/04/HempGraphic-HUN-575x1024.jpg 575w, https://orvosikannabisz.com/wp-content/uploads/2017/04/HempGraphic-HUN-600x1069.jpg 600w, https://orvosikannabisz.com/wp-content/uploads/2017/04/HempGraphic-HUN-730x1301.jpg 730w" sizes="(max-width: 735px) 100vw, 735px" style="height: auto; max-width: 100%; vertical-align: middle; width: auto; display: block; margin: 10px auto;">

Hogyan Használjuk a Kender Fehérje Port

A tipikus ajánlás szerint fogyasszunk 1-4 evőkanál kender fehérje port naponta. A kender fehérjét ugyanúgy használhatjuk, mint bármilyen egyéb fehérje port. Addjuk hozzá egy reggeli smoothiehoz vagy shakehez, használhatjuk edzés előtti vagy utáni fehérje löketként. Vagy egyszerűen hozzákeverhetjük a kender fehérje port kedvenc tejünkhöz.

Akár azt is kipróbálhatjuk, hogy hozzáadjuk müzlihez, joghurthoz, palacsintához, granola szeletekhez, muffinhoz, browniehoz, süteményekhez és kenyérhez. A kender fehérje porral kiválthatjuk a sütőipari termékekhez használt liszt 25 százalékát, amivel így fehérjét, rostot, egészséges zsírokat és rengeteg tápanyagot adunk hozzá a kész termékekhez!

A Kender Fehérje Por Mellékhatásai

Mint minden fehérje kiegészítőt, a kender fehérje port is annak tükrében kell fogyasztani, hogy milyen célt tűzünk ki az általános fehérje bevitellel kapcsolatban és hogy mennyi fehérjét viszünk be más forrásokból. A szükséges fehérje bevitel egyénenként változik, ezért ha nem vagyunk biztosak szükségleteinkeben kérjünk tanácsot egy táplálkozási szakértőtől.

A kender fehérje pornak lehetnek mellékhatásai. Ha bármilyen egészségügyi vagy általános aggodalmunk, forduljunk orvoshoz mielőtt kender fehérje port vásárolunk, különösen akkor, ha vérhígító gyógyszert szedünk. A kender fehérje por néha okozhat enyhe hasmenést, a legjobb módja annak, hogy elkerüljék ezt, ha nagyon kis mennyiséggel (egy teáskanál) kezdünk és lassan növeljük az adagot.

Azok az emberek akik herpesz fertőzéssel küzdenek (beleértve az ajakherpesz), legyenek óvatosak, amikor kender fehérje port használnak, mivel a kendermagból származó fehérje igen magas mennyiségben tartalmaz egy bizonyos aminosavat, az arginint. Az arginin fontos a sebgyógyuláshoz, a hormontermeléshez és az immunrendszer működéséhez, de a magas arginin étrend képes elősegíteni a herpesz fertőzést, mivel a vírusnak szüksége van argininre a virális fehérjék szaporodásához. Azok az emberek akiknek visszatérő, krónikus vagy akut herpes fertőzésük van, valószínűleg jobb ha tartózkodnak a kendermag termékek napi fogyasztásától.

A kendermag fehérje esetében a fő figyelmeztetés azok számára érvényes, akiknek valamilyen autoimmun betegségük van. A kendermag fehérje akár 65 százalékban is tartalmazhat globulin edistint, amire szüksége van az emberi testnek vér fehérjék és olyan immunrendszer erősítők előállításához, mint például az antitestek és a gamma globulin. Bár ez a tápanyag lakosság többségének előnyös, az autoimmun betegségek áldozatai esetében a kendermag termékek túlságosan is ösztönzően hathatnak az immunrendszerre.

Nincs kutatás a kendermag termékek és autoimmun betegségek kapcsolatáról – azonban ismert, hogy a kendermagban található esszenciális zsírsavak és aminosavak megnövelik a fehérvérsejtek számát állatokban és emberekben. Azok akik autoimmun betegségben szenvednek, vagy akik immunszuppresszív gyógyszereket szednek, csak óvatosan használják a kendermag fehérjét. (13)

Kender Fehérje Por Összefoglaló

– A kendermag a természet egyik legjobb növényi eredetű fehérjeforrása.
– A kender fehérje por 20 aminosavat tartalamaz, köztük azt kilenc esszenciális aminosavat, amiket a szervezet nem képes saját maga előállítani, ezért ezeket étrendi forrásokból kell biztosítani.
– A kender fogyasztása biztonságos, egészséges és legális – és nem okoz bódulatot.
– A kender fehérje por növeli a fehérje bevitelt, javítja a szív egészségét, csökkenti a csontritkulás kockázatát, tisztítja a vastagbelet, csökkenti a cukor utáni sóvárgást, és erősíti az immunrendszert.
– A kender fehérje por általában a legbiztonságosabb megoldás, mivel ritkán használnak hozzá adalékanyagokat vagy növényvédő szereket.

Források:

https://orvosikannabisz.com/egyeb/elelmezes/kender-feherje-por-a-tokeletes-novenyi-alapu-feherje/
https://draxe.com/hemp-protein-powder/
https://sensiseeds.com/en/blog/hempseed-best-protein-source

Additional information
  • 

    BIO Kender fehérje

    BIO Kender fehérje 500g - 4.610 Ft

    • Kiváló minőségű növényi fehérje (50%)
    • 90% abszorpció
    • Támogatja az izomtömeg létrehozását és regenerálódását
    • Segíti a méregtelenítést és a természetes testtömeg-beállítást
    • Az omega 3, 6 és 9 telítetlen zsírsavak tökéletes egyensúlya
    • Minden 23 aminosavat tartalmaz
    Gyártó: Cannadorra
  • 

    Elérhetőségeink

    Cannadorra

    Cím: Jugoslávských partyzánů 34, 160 00 Prága 6, Cseh Köztársaság

    E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
    www: https://www.cannadorra.hu/

     

  • 

    A tökéletes növényi alapú fehérje

    Tudtad, hogy a kendermag a természet egyik legjobb növényi eredetű fehérjeforrása? Ha széretnéd egy természetes és vegán módszerrel növelni a fehérjebevitelt, akkor a kender fehérje por lehet a tökéletes választás számodra.

  • 

    Legyen egészségesebb a kenderrel 4 egyszerű lépésben

    Annak ellenére, hogy nagyon népszerű az utóbbi időben, nem fogunk beszélni marihuánáról ebben a cikkben. Inkább ismertetni fogjuk a mezőgazdasági kender előnyeit, és hogyan lehet használni az egészségesebb életért.

  • 

    6 ok, amiért meg ki kell próbálnod kender fehérjét

    Próbáltál már sokféle fehérjét a múltban? A negatív hatások mindig meghaladják a pozitív hatásokat? Próbálja ki a kenderfehérjét, imádni fogja az első alkalomtól! Ez egy lényeges és fontos kiegészítője a sportoktatásnak, különösen, ha jelentősen növelni szeretné teljesítményét és egyidejűleg egészséges marad.

     

     

     

  • 

    Legyen fitt a kender fehérjével!

    Mikor van megfelelő idő az edzésre vagy az életmód változtatására? A válasz könnyebb, mint gondolnánk ... A nyár közeledik, ezért úgy döntöttünk, hogy segíteni fogunk abban, hogy motiváljuk és egészségesebbé tegyük!

Kender - A természetes gyógyszer

A kender kiváló táplálkozási és egészségügyi hatásokkal rendelkezik. Felhasználható rengeteg betegség ellen, illetve azok megelőzze ellen, a hosszabb egészségeseb élet érdekében.

Tanulja meg hogyan használhatja és egészítheti ki minden napi életét. Olvasson hasznos információkat, recepteket, cikkeket, híreket, tanulmányokat ...

Kérem adja meg e-mail címét.
Kérem pipálja be a mezőt.